sreda, 16. januar 2013

Jaz bi potovala

Zdaj že sanjam o tem, da potujem. 

Vem da je mnogo lepih krajev po svetu in tudi to sem že izkusila, da je doma najlepše. Ampak jaz bi spet kam šla. 

Oni dan (enkrat ta teden) med popoldanskim počitkom sem sanjala, da sem se potepala po mestu Bruges, v Belgiji. Ko sem se zbudila, sem Razbojnika, ki je ravno sedel za računalnikom, takoj poprosila, naj pogleda, koliko časa traja vožnja do tega lepega mesteca - vsaj na slikah je krasen, v živo ga še nisem videla. [In od kje meni Bruges? Med gledanjem filma In Bruges (fajn filmček, priporočam ogled), sem se odločila, da ga enkrat obiščem. :-)]

- 13 ur, je bil odgovor. Takoj sem začela tuhtat, da pot v enem kosu bi bila predolga, da bi se lahko ustavili na poti, obiskali kolege v Pfalzu, kjer bi jih prosili za streho nad glavo za eno noč, ali pa bi si še kaj drugega ogledali na poti, pa bi pač nekje prespali - npr. v Frankfurtu je kolegica, pa v Luxemburgu Razbojnikova bivša sodelavka, pa še kdo bi se kje našel. Za eno noč mislim, da ne bi bilo problemov najti prenočišča pri kakih kolegih, ker lahko z Razbojnikom spiva tudi na tleh... Druga možnost, ki mi je švignila skozi možgane je bila, da bi najeli kar avtodom. Pa sem potem, po kratkem pogovoru z Razbojnikom, pozabila na vse skupaj, ker je rekel, da bi bilo to trenutno prenaporno za malega Pando. Hja, verjetno ima prav.

Očitno imam abstinenčno krizo, ker lani nisem nikamor potovala. Šli smo edino na morje, ampak to ni bilo ravno potovanje. 

Še dobro, da sanjarjenje nič ne stane. Pa nihče mi ga ne more preprečiti. ;-)

O čem sanjate vi?


15 komentarjev:

  1. Meni se zelo pogosto sanja, da sem nekje v Skandinaviji ... (kamor sicer hodim zadnjih 15 let, zato mogoče ni čudno, da se mi sanja o tem :-)))

    Drugače pa škilim na cene TGV-ja, da bi šla pogledat kak muzej. V Pariz. Bomo videli. :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V Skandinaviji še nisem bila, ampak me mika. Sploh, ko prideš s potovanja ti in objaviš fotke na svojem blogu. :-) Samo, tako draga se mi zdi. :-(

      Izbriši
  2. Ja glej, če boste šli čez Puštal, lahko kakšno noč tud pri meni prespite :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma ne, Skandinavci so fer. Šotoriš lahko zastonj, na večini mest; če si z avtom, še poceni hrano in kuhalnik privlečeš s sabo, pa ti je za skandinavske cene lahko vseeno. Če je vreme lepo, se umivaš v jezerih (ki jih ne manjka :-)), če ni, bivaš v kempih, ki pa tudi niso dragi.
    Nobene cestnine, večinoma tudi nobenih dajatev za veslaške ugodnosti (leseni pogradi ali hiške za prenočitev, veceji in ognjišča z lesom in vsem, kar spada zraven).
    Skratka, denar v Skandinaviji ni problem. Težje je uloviti čas, ko je vsaj nekaj dobrega vremena.

    OdgovoriIzbriši
  4. Oooo, zdej si pa tako dobro reklamo nardila, da morm začet plan delat. :-) Še prej pa Razbojnika prepričat, da gor pa res mormo. :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ena od stvari, ki jo tam vidiš vsepovsod, so mladi starši, ki šotorijo z dojenčkom - tako v divjini kot v kempingih. Zakonu, ki določa, kje in kako je dovoljeno kampirati brezplačno, se reče Allemansretten in velja za 3 skandinavske države. Seveda obsega tudi pravila, vendar so ta smiselna.
    Midva sva tako spala že vsepovsod ... v gozdu, na odročnem parkplacu, ob njivski poti ... poleg otokov in pohodniških območij, kjer čakajo lesene kolibe (s 3 stenami, torej brez vrat, vseeno) in ognjišča ...
    No, pa tudi kempingov ne gre zanemariti, res ne. Obstaja t.i. Scandinavia Card, s katero je prenočevanje še veliko cenejše, in obstajajo vsi živi razredi kempingov, od preprostega do luksuznega, in temu primerno so različne tudi cene.
    Bankrotirala zaradi dopusta še nikoli nisva in tudi bogata še nikoli nisva bila (sploh kot študenta), vseeno že 15 let hodiva tja :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če ti kdaj prevajanje ne bo več ustrezalo, pejd za vodičko! Hvala za tele nasvete, so več kot dobrodošli!

      Izbriši
  6. Jah, sej to je majhno mesto, tko da bi samo en dan ostala tam - tok, da ga "pregledam". :-)

    OdgovoriIzbriši
  7. Techka, ne vem kako močno bi ti popoihala na dušo; DA MORATE NUJNO kam it, in da bo mali Panda zadovoljen, ker bo mami srečna, oči pa mal bolj živčen, ampak ko bo videl, da se z enim tamalim da obresti cel svet na izi, se bo skuliral.

    1. Delaj plane
    2. delaj še več planov
    3. delaj jih prosim še namesto mene :D

    OdgovoriIzbriši
  8. :-) Bom upoštevala vse tri nasvete!
    Hvala! Si lepo popihala na dušo...

    OdgovoriIzbriši
  9. Se strinjam s Tashky ... tudi mladi starši morate potovati! Pa če začnete s čim krajšim, samo da je. Na primer Bodensko jezero se je meni vedno zdelo fajn :-)

    Edino, česar ti jaz ne bi dovolila, kot gostiteljica, je "spanje pri frendih na tleh" - za nadaljnjo vožnjo je treba biti naspan in spočit, tudi za bit turist, ne vem, kakšna tla imajo tvoji frendi, ma na mojih se ne bi spočil prav nobeden :-)
    (odkar sva enkrat pred vožnjo domov šotorila v Malmoju in zaradi vetra nisva spala, za te odločilne dneve rezervirava sobo v hotelu - raje proč vržem keš kot lajf :-)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Saj bomo potovali. Bomo, bomo! Samo Pando naučimo še po flaški pit, potem pa gremo naokrog. Al pa malega pustiva v varstvu, pa greva naokrog (ko bo znal po flaški pit). :-)

    Sej to ni mišljeno povsem na tleh. Vedno je spodaj še kak jogi, ali pa napihljiva blazina. Verjamem, da če človek ni naspan, gre lahko vse narobe. Predvsem za volanom. Tako da, kar brez skrbi. :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ma k štekam, kako je, če bi človek šel, pa ne more :-)

    Tole s tlemi pa sem res čisto narobe razumela (sem mislila na spalke na tleh) ... najbrž tudi zato, ker na dopustu spim "na tleh"

    OdgovoriIzbriši