petek, 27. september 2013

Velika začetnica

Zadnjič sem pošiljala razglednico; prejemniku sem pošiljala lepe pozdrave s pohajkovanja ob BOHINJSKEM jezeru (nekaj takega).

Ampak, še zdaj ne vem: se v tem primeru napiše BOHINJSKEM z veliko, ali z malo začetnico? Jaz sem napisala z veliko, ampak se mi zdi, da se pridevniki, ki se končujejo na -ski, -ški pišejo z malo. Mam prav? 

In stric Google mi tokrat ne vrže rešitve takoj, trenutno pa nimam časa, da bi dlje časa sedela za računalnikom, tako da...če imate čas in voljo, se priporočam za rešitev. :-)

Hvala!

4 komentarji:

  1. Tista, ki mora vedeti, je še v šoli. Meni se zdi da imaš prav, omenjeni pridevniki se pišejo z malo, tako bi bil npr. bohinjski sir z malo začetnico, Bohinjsko jezero pa z veliko, ker gre za geografsko ime. Tako kot Kranjska gora (nikoli ne vem ali je gora z veliko ali malo, enako pri Novi gorici in Novi vasi).

    OdgovoriIzbriši
  2. Naša asistentka, ki nas je na faksu imela vaje iz pravopisa, bi na tole odgovorila: "Kolegi, poglejte v Slovenski pravopis, str. 21, paragraf 69, 70. Razložiti pa nikoli ničesar ni znala. Gre sicer za nenaselbinsko ime, piše pa se z veliko začetnico, saj gre za ime jezera. Kar se pa tiče Nove Gorice, Kranjske Gore itd. se pa druga beseda piše z malo začetnico samo, če je v njej beseda mesto, trg, vas, selo, naselje.

    OdgovoriIzbriši
  3. No, to je pa res zanimiva tema (that''s what moose are for)

    OdgovoriIzbriši
  4. Drage dame, res že malo pozabljam vso naučeno znanje, tako da najlepša hvala za osvežitev. :-)

    OdgovoriIzbriši