četrtek, 16. januar 2014

Peka

V decembru sem se lotila peke potice... prvič v življenju... da bi bila ready za praznike. Naredim testo, ga dam vzhajat, ko to res lepo raste in naraste. Med vzhajanjem ugotovim, da mogoče pa res nimam pravega modela, ker tega je nastalo precej več, kot je bil velik moj modelček (za šarklje). Ja, nič, čas za v pečico, tako da časa za iskati nov model ni bilo. Ah ja, naj zamolčim, da mi je še kako uro pred tem model za potice ponujala carica, ampak trmsta kot sem, si ga seveda nisem sposodila - zakaj le, če imam model za šarklje! 

In potem dam peči... 

in potica še bolj raste in raste, gre celo čez rob... pismo! Ampka, diši pa tudi kar lepo....

Ko je pečena, jo dam iz pečice in pogled nanjo vsekakor ni bil za dol padet:



Meni pa je padla - vnema, kljub temu, da smo celo potico kar hitro pojedli in da so jo hvalili vsi, ki so jo poskusili... da je rahla, sladka,..., skratka dobra. No, malenkost boljše sem se že počtila. 

Seveda sem v sekundi vedela kaj potrebujem za božično darilo in očitno sem bila res pridna, ker me je nov model čakal pod smrekico. Hvala, Božiček! 

In je čakal... in čakal... pa smo smrekico že pospravili, model je pa še kar čakal...in čakal... 

Do danes. Ko sem se ga končno odločila potestirati. Spekla sem marmorni kolač: 





Tokrat sem z izgledom zadovoljnja, z okusom pa tudi...  Nekaj kosov sem zapakirala za jamarje, kamor jih je odnesel Razbojnik (ja, četrtek je dan za ferajn). Ko pride nazaj in če bo v posodi še vedno kak košček, potem me moj okus vara in se nekaj časa raje ne bom lotila peke. V nasprotnem primeru pa....hja, seveda, bo potrebno še kaj speči, saj je v hladilniku še kar nekaj jajc za porabiti... 

4 komentarji:

  1. Mater, ej! Zdaj si prestala krst. Mene to še čaka. Morda naslednji december, si govorim vsako leto.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, krst je za mano. In ne vem zakaj imamo vse strah pred peko potice. Verjetno zato, ker vsaka gospodinja, ki jo speče, ni nikoli zadovoljna z njo. Vedno je kaj narobe... ;-)

    Tudi jamarji so vse pojedli, tako da sedaj moram poiskati nov recept za kak kolač, da še malo uporabim tale moj model.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ej, vse zgleda čisto super, sploh je pa okus pomemben, a ne? ;) Jaz pa nisem fen potice, mi je ful preveč vsega, sem pa doslej že dvakrat naredila iz istega testa in nadeva one mini potičke, so mi boljše, bolj znosne - a to šteje za krst? :D

    OdgovoriIzbriši
  4. No ja, zgleda ne ravno super, je pa res bolj pomemben okus.
    Sej ko je kos potice enkrat odrezan, je pa tudi izgled že boljši...
    Mini potičke? Seveda da štejejo za krst! Kako jih pa narediš?

    OdgovoriIzbriši