četrtek, 16. junij 2011

Nemčija - zadnjič

Ker me zelo spet vleče malce naokoli in ker obljuba dela dolg in ker se spodobi, da res dokončam opis dogajanja po Nemčiji, bom danes opisala še zadnji dan ter pot proti domu. 

V petek smo se po zajtrku vodič, Razbojnik in moja malenkost odpravili do Bad Dürckheim-a, kjer smo se peljali mimo domnevno največjega soda na svetu (danes je v njem gostilna), do rimske naselbine iz 4. st. našega štetja (v kateri so pridelovali vino).


Po ogledu ostankov smo se odpeljali proti Speyer-ju, kjer smo bili dogovorjeni z ostalimi člani družine, na poti pa smo si ogledali v mestecu katerega-ime-sem pozabila še hišo, ki je bila zgrajena leta 1559. 

Privoščili smo si še sladoled, kavice,..., nato pa smo res odbrzeli proti Speyer-ju.

Speyer se, kot ostala nemška mest(ec)a, lahko pohvali z ljubkostjo in prijetnostjo, pa tudi z ogromno katedralo:





Notranjost katedrale je izredno svetla, kar me je presenetilo, saj so ponavadi vse tako zelo temačne. Katakomb si nismo šli ogledat, smo si raje ogledali mesto:




Privoščili smo si še ogromne ledene kave in sladolede, v antikvariatu sem si klupila še mikijev zabavnik v nemščini, nato pa smo odšli nazaj proti Haifeldu. Na poti smo se ustavili še v trgovini, kjer smo kupili testo za pico, pa ostale dodatke, tako da smo si doma pripravili še odlično večerjo. :-)

Potem pa je prišla sobota in čas slovesa. Kar hodili smo okrog avtomobila, pa sem ter tja, pa... Oh, po dolgem postopanju smo se le poslovili in sva se odpeljala proti Sloveniji. Plan je bil še, da si v okolici Münchna ogledava še koncentracijsko taborišče Dachau, amapak sva na avtocesti padla v večurno kolono, tako da sva bila za Dachau prepozna in sva šibnila kar mimo in se odpeljala naprej proti Avstriji. Sem ter tja sva naredila kak postanek, da sva malo stegnila noge, se malo nadihala svežega zraka,...

Tik pred karavanškim tunelom so naju ustavili pa še policisti. Na tem delu poti sem vozila jaz, sicer je večji del vozil Razbojnik. Kontrola prometa. Najprej je preveril, če govorim nemško. Ja, ein bisschen. Pa je bilo potrebno pokazati vozniško in prometno, preveril je če imava vinjeto, potem pa sva se lahko opeljala dalje. In tako sva v poznih večernih urah prispela domov...

...in zdaj lahko začnem planirati naslednji izlet. :-)

8 komentarjev:

  1. Pa je res nenavadno svetlo v tisti katedrali?! Kako pa to? A je kaka posebna gradnja ali kaj?

    Ndalje me zanima kake vere so v večini Nemci? So katoliki, protestantje?

    Kajti ta katedrala se mi zdi tako precej preprosta in skromna v notranjosti, precej podobna mošejam pa me malce vleče da si mislim, da morda ne gre za katoliško ampak protestanstsko...?

    Zanima pa me tudi ko si omenila policijo, a so v Sloveniji še tisti vozniški izpiti roza barve ali so morda že kartice?

    In čisto na koncu me zanima... kam gremo potem naslednjič? Jaz namrč potujem s teboj na blogu :)
    In zato se ti iz srca zahvaljujem...

    Pozdrav Razbojniku :)

    lp, Sabina

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne, mislim da ne gre za nobeno posebno gradnjo. Katedralo so večkrat dograjevali, sicer pa nikjer nisem zasledila, da bi šlo za kakšno prav posebno gradnjo.

    Mislila sem, da so Nemci po večini katoliki, ampak na netu sem zasledila tole: "34 % prebivalcev je protestantov, naslednjih 34 % je rimsko katoliške vere, 3,7 % muslimanov, 28,3 % pa drugih oz. neopredeljenih". Ampak to katedralo so gradili katoliki, tako da res ne vem, zakaj ni tako zelo kičasta, ampak mi je bila kot taka res všeč.

    Ja, stari izpiti so še roza barve, novejši pa, kot si že predvidevala, so v obliki bančnih kartic.

    Razbojnik te pozdravlja nazaj, hkrati pa te tudi obveščam, da bomo naslednjič za par dni najverjetneje skočili na Dunaj. :-)

    Vračava pozdrave v topel, vroč Egipt, iz danes povsem deževne Slovenije.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisi šla v katakombe, da bi videla pravi kič :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Se pravi so tudi katakombe vredne ogleda? Hm, pa drugič. :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sori, malce sem pomešala: relikvije so v posebni kapeli, spodaj pa imajo grobove, v kripti (ne v katakombah) - nisem ravno mojstrica za cerkvene zadeve...

    OdgovoriIzbriši
  6. Hm, zdej se pa spomnim tega... Ampak, ker mi ni bilo ravno appetitlich, pa še celo malo strašljivo mi je bilo, sem se hitro pobrala iz tiste sobice (desno od oltarja, ne?!)

    OdgovoriIzbriši
  7. Tebi tudi, ne da? :-) (ja.) Tudi mene je ... hitro odgnalo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Se vidi, da sem ta spomin nekako skušala potlačiti in pozabiti... :-)

    OdgovoriIzbriši