nedelja, 19. maj 2013

Obsedenost na 50 odtenkov

Veliko ljudi okrog mene je že prebralo knjige 50 odtenkov sive, teme, svobode.


Velika večina si je knjige kar kupila. Sama sem si rekla, da enkrat jih bom tudi jaz prebrala, samo zdaj trenutno res nimam časa. Izgovor. Itak. Da ko jih bodo vsi prebrali, si jih bom pač sposodila.

No, nakar mi jo kolega posodi. Tisto, ta prvo. 50 odtenkov sive. Je rekel: "Jst sem jo v treh dneh prebral." :-) "Od 100. strani naprej je zanimivo," je še dodal in se zraven hudomušno smejal. 

Kak dan je bila knjiga na nočni omarici, potem se v petek zvečer lotim branja. In takoj me je pritegnila. V nedeljo sem mu že poslala sms, če mi posodi še drugi del. Ima izposojenega, tako da vprašam še najboljšo prijateljico (zanjo sem tudi vedela, da si jih je kupila), če mi jo posodi. Tudi ona ima vse tri izposojene. Šment. Mene pa zanima, kako se nadaljuje...  "Ah, bom že počakala." 

In posodim knjigo še carju. 

Ampak, po celi nedelji in po pol ponedeljka se odločim, da ne morem več čakati. Tista nestrpnost, tisto hrepenenje, ki ga glavna lika čutita eden do drugega, ko nista skupaj, take občutke sem imela in vse skupaj me je gnalo v nakup knjige. K sreči so v eni od trgovin te knjige trenutno res ugodne, tako da sem si drugi del kupila skoraj brez slabe vesti. :-) 

Ah, hudiča, po 26 urah (pa ne neprestanega, da ne bo pomote) branja zaključim z drugim delom. Matr. Ponovi se vsa zadeva. Kaj bo zdej naprej? Razbojnik pravi: "Pa pejd še po tretjega." "Če bom kupila še tretji del, bom še prvega, da bom imela vse tri," se je glasil moj odgovor. Pa smo šli zopet na spehod. Verjetno ni treba poudarjati, da sem tudi tretjo knjigo kar brala in brala. In prebrala na mah. 

Ampak, kot opazim, te knjige res nekoliko zasvojijo. Po prebrani drugi knjigi, sem namreč tudi to takoj posodila carju, da bo lahko nadaljeval, ko bo prebral prvi del. In tudi on je že začel z branjem drugega. Torej je hitro zaključil s prvim, pa čeprav tudi on ni ne-vem-kakšen-navdušen-bralec knjig. :-) 

Izražanje v knjigah res ni na ne vem kako hudem nivoju, veliko besednih zvez se ponavlja skozi vse tri knjige; ampak, nobena od knjig se mi ni vlekla in sem jih rada prebrala. 

Kaj pa vi? Ste jih že prebrali?

13 komentarjev:

  1. Ja, se kar strinjam: brati sem hotela nekaj zanimivega, pa ne pretežkega, kjer dogaja, pa lahko stvari spustiš, če so dolgočasne. In tako sem Sivino tudi prebrala na mah in sem zadovoljna, da sem jo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ja, še teme in svobode se loti. Je podobno. :-)

      Izbriši
  2. Joj punce, zdej ste me pa presenetile, ker sem tolk slabega slišala o teh knjgah, da se jih sploh ne lotim...

    a pol pravite da so ...za na en mah? Za poletje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, ravno za poletje so. Fajn branje. :-) Priporočam!

      Izbriši
  3. V redu zabava so, ja. Razen če morajo biti vse tvoje knjige za branje na vrhunskem literarnem nivoju in ne sme biti ama niti 2% odvečnega nakladanja, pa če te moti branje o malce bolj divjih metodah ... saj veš, malce nemoralnosti in cel kup klišejev (tudi takih dobrih), v tem primeru jih ne priporočam. Če pa ti kdaj zapaše malce napete, romantične zabave, zakaj ne? :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. He he, dobr si tole napisala. :-) Podpišem!

    OdgovoriIzbriši
  5. Vesta kaj, človek mora biti odprt za vse! Za poletje pašejo divje metode in odvečno nakladanje ni res? Ok, velja mal romantike poskusit....

    Techka - dej še kaj nakvačkaj, da malo uživam ob tvojih objavah...meni tole kar mal manjka...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaaaaa ... dobro si ga opisala, poletje. Čaki, kaj je že to? A je to nekaj, kar bomo dobili, če bomo ... poredni? :-)

      Ker če imamo 23. maja 12 stopinj (zebeeee), potem ne verjamem, da to vodi v poletje (damn).

      Drugače pa je res, kar praviš, tudi v širšem smislu: vsaka situacija ima svoje dobre knjige in tudi Sivina ima svoje situacije (pri meni je bila čisto navadna naveličanost resnosti življenja, približno isti razlog kot izgovor za gledanje Evrovizije) ... ampak poletje? Mogoče naslednje leto? (škrtam z zobmi)

      Izbriši
    2. @Tashky: No, le loti se branja. Pa potem sporoči, kako se ti je zdelo! :-)

      Kvačkanje...trenutno miruje. So še kar lepi dnevi, tako da sva z malim non stop res zunaj, zvečer pa na kvačko še pomislim ne. Ker sem mal utrujena. Zdej, ko je začel na pol hodit, ga tud minute ne morem pustit samega, kar me precej utrudi. :-) Verjamem, da veš kako to gre! Ampak, imam še precej volne, tako da bom še kvačkala. In takole priganjanje mi prav paše... ;-) Tako da bom kvačko kmalu spet imela v rokah!

      @alcessa: poletje bo! Mi gremo 8.6. na morje... do trakrat bo ziher! :-)

      Izbriši
  6. Hm, da ne bo na nebu ... 50 odtenkov sivine? Ma ne - kamor koli že greste (Hrvaška?), vreme bo :-)

    (nisem jamrave sorte, ma imam polno omaro sveže opranih kratkih rokavov, pa sem danes 7 stopinjam kljubovala v lahkem zimskem plašču in škornjih. Ker ni sonca, je toliko bolj mrzlo. No, ap saj mraz bi še šel, ma pomanjkanje sonca... ljudje biološko gledano nismo nakvačkani zanj)

    Jaz tudi upam, da boš objavila še kakšno kvačkanje, ja. Paše.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, od 8.6. na nebu nad Lošinjem ne bo nič sivine!!!! Ne, ne, ne sme je biti!

      Če ni sonca je res čudno. Tale dež da potem tak filing, kot da je res ful mrzlo. Samo, če je sneg in sonce, se zdi toplo, če je dež, nam je pa vsem hladno - in to pri isti temperaturi. Mal smo čudni, mi ljudje. Verjetno nismo nakvačkani s ta-pravo volno. ;-)
      Vsekakor tudi jaz navijam za sonce! :-)

      Kvačkala bom pa še, obljubim! :-)

      Izbriši
  7. BO. Lepo vreme bo. Privoščim. :-)

    OdgovoriIzbriši